Özgür Adam Nebi Vural

Yazan : Leo TAMAKI

“Nebi, TAMURA Sensei’nin önde gelen öğrencilerinden birisidir. Sahip olduğu renkli kişiliğinin yanında, disiplin sanatları çalışmalarının etkililiği ve bıçaklı saldırılara karşı çalışmalarıyla tanınmıştır. Birçok Doğu Avrupa ülkesinin ve Akdeniz havzası ülkelerinin ordularının ve kolluk kuvvetlerinin eğitmenliğini yapan Nebi VURAL, sade ve her türlü süslemeden uzak bir çalışma tarzı benimsemiştir.”

Bundan tam 3 yıl önce, yine bu adresten, iste bu şekilde bahsediyordum Nebi hakkında. Bu sözlerim geçerliğini hala koruyor olsa da, bunların dışında Nebi, ben ve diğer birçok kişi için değişen çok şey oldu. Her şeyden önce, TAMURA Sensei aramızdan ayrıldı. Ölümüyle birlikte, birçok kişi, bulundukları statü gereği, belli politik seçimler yapmak zorunda kaldılar. Hem davranışlarında hem de sözlerinde bilerek tam bir sessizlik içinde kalmayı tercih eden Sensei’nin aramızdan ayrılmasıyla birlikte pazarlıklar da başladı. René Van DROOGENBROECK ve Tiki SHEWAN gibi bazıları bu durumun ortaya çıkmasıyla birlikte özgür kalıp kendi yollarını izlemeyi tercih ettiler. Nebi de bunlardan biriydi.

Nebi bundan çok uzun zaman önce federasyondaki (FFAB) görevinden ayrılmak istediğini TAMURA Sensei’ye iletmişti. Ancak TAMURA Sensei, kendisinden hayatta olduğu sürece görevlerini yerine getirmeyi sürdürmesini rica etmiş ve Nebi de hiç itiraz etmeden, söylenmeden bu isteği kabul etmişti. TAMURA Sensei’nin vefatı ile birlikte, doğal olarak kendisi de özgür kalmayı tercih etti. O günden bu yana, kendi çalışmalarını geliştirip ilerleterek hem kendi öğretisini hem de hocasının öğretisini yaymayı sürdürdü.

Bugün, Nebi, dünyadaki en büyük Aikido guruplarının birisi olan Avrasya Aikido’nun başında yer alıyor. Yirminin üzerinde ülkeye yayılmış, toplamda 15.000’in üzerinde öğrencisi bulunan bir organizasyon Avrasya Aikido. Bu durumun ne kadar iştah kabartıcı olabileceğini hayal etmek hiç de zor olmasa gerek. Fransa’daki ve hatta Japonya’daki Aikido grupları ve federasyonlarının tüm çabalarına rağmen, Nebi, baskılara boyun eğmeden, kendisine yapılan derece ve unvan tekliflerine aldırış etmeden, tek başına hareket etmeyi tercih etti. Bu ve daha birçok farklı sebepten dolayı, kendisine büyük saygı duymaktayım.

Nebi VURAL Aïki Taïkaï’de

Nebi, benim bildiğim hocalar arasında en yüklü takvime sahip olanlardan birisidir. Bu sene, kendisi için sadece ve sadece 3 hafta sonunu boş bırakabilmişti. Ancak kendisine sunduğum teklifi geri çevirmeyerek bu üç hafta sonundan birinde Taïkaï’ye gelmeyi kabul etti. Uzun süredir kendisini davet etmek istiyor olmamdan dolayı, teklifimi kabul etmesi beni çok mutlu etti. Öyle ki, kendisini Savas Sanatlari Gecesine (NAMT) de davet etmeyi çok istedim, ancak ne yazık ki takvimi müsait olmadı.

Birçok sebepten dolayı ve her şeyden önce pragmatizmi sebebiyle, Nebi’nin tekniği çok ilgi çekicidir. Birçok farklı ülkenin ordu ve kolluk kuvvetlerine eğitim veriyor ve onlarla birlikte çalışıyor olması sayesinde, sade olduğu kadar da etkili bir tekniğe sahiptir. Fransa’da ve Paris bölgesinde nadiren eğitim veriyor olması sebebiyle, bizleri ziyareti sayesinde birçoğunuzun kendisini keşfetme şansını bulabilmenizi ümit ediyorum.

Orjinal Metin (Fransızca) : http://www.leotamaki.com/article-nebi-vural-l-homme-libre-106228046.html

Çeviri: Sevkan SARISALTIKOĞLU